CAMPANYA SOLIDÀRIA: “NO DEIXIS CAP PLAT SENSE OMPLIR”

Benvolgudes famílies,

 A Catalunya, un de cada quatre infants viu sota el llindar de la pobresa. Els qui treballen amb la infància més vulnerable constaten dia a dia el que això significa i coneixen les conseqüències que la crisi econòmica i financera està provocant en les famílies que es troben cada vegada més abocades a situacions de precarietat que hipotequen el futur dels infants. Aquesta situació que s’ha anat agreujant en els últims dos anys arran de la crisi.

Un infant pobre en el nostre país no es correspon a l’estereotip de pobresa infantil que preval en la nostra societat i que normalment s’associa al tipus de pobresa dels països en vies de desenvolupament. Els nostres infants no van descalços ni busquen menjar en els abocadors, però això no vol dir que tinguin cobertes les seves necessitats bàsiques.

Molts d’ells no mengen adequadament, ja sigui perquè els seus pares no poden proporcionar-los aliments de qualitat o perquè la situació de la família impedeix que hi hagi un adult a casa per a fer-se càrrec de la cura dels més petits. Viuen en famílies on els ingressos no permeten arribar a fi de mes, on els pares es troben en l’atur i on la precarietat laboral impedeix dedicar temps i atenció als fills.

Són infants i adolescents que no disposen de roba apropiada per a l’època de l’any i que viuen en un ambient carregat de tensió per la precarietat econòmica, moltes vegades amuntegats i sense espais apropiats per a fer els seus deures o jugar. Tampoc no participen en activitats extraescolars ni surten de vacances.

Totes aquestes manques predisposen els infants a problemes psicològics i de salut greus. També els aboca al fracàs escolar ,  un  aspecte  que  és  decisiu  a  l’hora  de reproduir el cercle viciós de la pobresa i l’exclusió social en l’etapa adulta, ja que dificulta enormement la seva inserció laboral i social.

Des de la nostra escola pensem que  podem ajudar una mica a millorar la situació de moltes famílies de la nostra ciutat i donar un caire pedagògic a aquest fet implicant a tots els membres de la comunitat educativa i en especial fomentant la reflexió, la solidaritat, l’empatia en els/les nostres alumnes. És per aquest motiu que ens volem adherir a la campanya “NO DEIXIS CAP PLAT SENSE OMPLIR” que proposa l’entitat “El Rebost” que té una dimensió educativa cabdal i que permet el treball conjunt amb els centres educatius de la ciutat o rodalies (ofereix xerrades adaptades a diferents nivells de l’escola, visites,…). El Rebost és un projecte de voluntariat i de treball en xarxa, i que posa al servei de les persones més vulnerables el treball i l’esforç de moltes persones que, de forma desinteressada, col·laboren amb les  diferents entitats que el composen (Creu Roja, Ajuntament de Terrassa, Càritas, Fundació Busquets…)
La funció principal de “El Rebost” és la de distribuir aliments entre les persones més necessitades de la ciutat, a través d’unes cistelles bàsiques que serveixen de complement a la dieta bàsica de les persones.

Us demanem a les famílies que participeu en aquesta iniciativa aportant un dels aliments proposats   a la campanya. La recollida es farà al vestíbul de l’escola durant la setmana del 17 al 21 de desembre.

La vostra  petita aportació es converteix en una suma important que permet alleujar una mica la situació de moltes famílies de la nostra ciutat. Us agraïm la vostra col·laboració, entre tots/es podem fer un món millor.